Höyry Löyly és a steampunk

Höry Löyly

Nyáron a legnagyobb nyüzsgés közepette volt egy felelőtlen, bár nem túl súlyos ígéretünk. Azt merészeltük bedobni, hogy írunk egy cikket egy kis öntöttvas eszközről, ami sokat tehet hozzá az élményhez ami egy bármilyen szaunában ér. Figyelem, a bejegyzésnek inkább a STEAM-hez van köze mint a PUNK-hoz.

Úgy tűnik ezen az esős napon jött meg a pillanat. Ülök a gép előtt, irodázok és fejben felugrott a tegnap esti szaunázás meg a gőz. Ebben a hűvösben mindjárt ismétlek is, még így a hétfő délutánban.

Sok kiegészítőt lehet kapni a szaunázáshoz és szerencsére a Saunaboulevard, elég sok kipróbálandó bigyóval lát el minket.

Spa and Bath boutiquehttp://saunaboulevard.com

A kis szaunánkban a rendelkezésre álló nehezített pályán nagyon könnyű kísérletezni különböző technikákkal, illatokkal és eszközökkel. Ezeket el is kezdjük szép sorjában bemutogatni nektek.

Meglátogattam Főnit, nézelődtem a boltban és a szokásos Rento felhozatal és kütyük mellett találtam egy vasdarabot amin a Löyly felirat utalt csak arra, hogy köze lehet a szakmához. Matyi felvilágosított, hogy a kis szaunákban elég sokan problémának élik meg, hogy a kályhából feltörő gőz tényleg orrba veri a bent ülőket. Persze, adott esetben ez pont a cél is lehet, de ahhoz, hogy ezt a szuper effektet kicsit kiegyensúlyozd több dolgot is tehetsz.

  1. Nem borítasz akkorát. „Ok, baró, de ha egyszer szeretem”
  2. Megnöveszted a szaunát ahol eloszlik és kicsit vissza is hűl a gőz. „Nyilván csak egy gyenge ötlet”
  3. Nem fűtesz fel annyira és ezzel próbálsz tompítani. ” áá … hagyjuk 🙂 „
  4. Nyitogatod az ajtót, ami egy hőfokilag túltolt kicsi szaunában inkább csak arra jó hogy levegőt kapj”
  5. Beszerelhetsz a kályhába egy kis fémtölcsért ami apró lyukakon keresztül lassabban engedi a vizet a kövek közé és kicsit kontrollálja a gőzképzést.

Nem titok, a cikk az 5. lehetőség miatt íródott. Műszaki emberként és a fizikát ismerő figuraként persze át tudtam látni a dolgot, de a szauna egy erősen szubjektív pálya, így nem maradhatott el a tesztelés sem.

Szerencsére a kis vastölcsért csak a kályhakövek közé kell tenni, megvárni amíg átforrósodik és máris teszi a dolgát. A belsejében egy fémszivacs akadályozza meg, hogy a forró tartályba kerülő hideg víz és gőz, véletlenül és hirtelen „kirobbanjon” az eszközből.

A tesztre (először) a Berényi túra alatt került sor ahol a lakókocsinkban 3-4 nap alatt nagyjából 25 szeánsz futott le. Hozzátartozik, hogy a szaunk ebből a szempontból nehezített pálya a mestereknek. A Saunatogo szaunája nem ilyen célokra épült, de mint kiderült ez nem is baj. Ha valaki nálunk tart felöntést annak mindig valami egyedi programmal és alternatív megoldással kell jelentkeznie. A hangulat bent mindig jó és ez a két dolog együtt jó kihívás ahhoz, hogy új ötleteket és trükköket inspiráljunk.

A kicsi kabinunkban ami mint kiderült sokkal több embert is behúz egyszerre mint ahogy mi gondoltuk, a kis helyen néha nagy nehézséget okozott egy komplett 12-15 perces program levezénylése. Néha 85-90°C felett a kis térben el nem oszló, igen forró és hirtelen nagy mennyiségű gőz ami a kőkosaras IKI kályhánkból árad elég fájdalmas lehet a felső sorban (is).

Ennek amúgy örülünk, de nem lehet egy szolgáltatást csak arra kihegyezni, hogy kimaxoljuk a vendégek tűrőképességét.

… Na emiatt fogtuk ezt a kis vasdarabot és a túra elején elhelyeztük a kövek között, majd nem szóltunk senkinek a funkcióról.

Nyilván kaptunk ajánlásokat a gyártótól is illetve rejtőzködő mentorunk, Kari finnországból is hozzátett ezt-azt, de ezen a pályán ez csak a dolgok egyik része. Az éles tesztet nem pótolja semmi. Berényben pár nap alatt Dr.Szauna Tomiék bringatúrás csapata és a Sárvári Szaunaszombat team tartott felöntéseket és próbálgatta a vastölcsért. A teszt később Délegyházán is folytatódott ahol a Ráckevei csapat csapott a rénszarvasok közé egy privát rendezvényen. Néhány szeánszra mi is beültünk tesztből.

Eleinte senki nem merte használni a tölcsért, de egyszer csak beleloccsant némi víz. Aztán újra és megint. Estére a megszülettek az érdeklődő kérdések is és szerencsére a termék eladta magát, illetve a funkcióját. Egy szót sem szóltunk arról mire lesz ez jó, hagytuk a kollégákat játszani. Örömmel hallgattuk, hogy a működést és a hasznosságot tekintve az illusztris és mély hozzáértéssel bíró tesztelő csapat is ugyanazokra következtetésekre jutott mint mi, ezzel igazolva a Finn gyártó ajánlásait.

Az eredmény elsöprő siker, simább hullámok magas hőfokon és nagy mennyiségű gőz. Mestereink profin beillesztették a programba az érzést és tudatosan, felváltva, hol mellé, hol bele öntötték a felöntővizet attól függően, hol állt épp a résztvevők ingerküszöbe vagy mit kívánt a szigorúan improvizációs program.

A kis szaunk kövei közé még az építéskor becsempésztünk pár vulkáni tufa darabot is, ezeket most a tölcsér alá tettük, így a kis lyukakon szivárgó víz ezekre a kövekre is csöpögött. A tufa gyakorlatilag kőszivacs és bár hővezető képessége kifejezetten rossz, de megfelelő arányban használva és a Höyry Löyly -vel kombinálva tényleg egy simább szaunaélményt adott, jobban elnyújtva a gőzképzés idejét.

Höyry Löyly tesztelése folyamatban

Nem tudom mit írhatnék még róla, szerintem minden plusz szó csak az idődet rabolja. Menj be a boltba, vedd meg vagy gyere el hozzánk és próbáld ki ott. Hasznosságát a nyár folyamán több helyen is bizonyította a nálunk felöntő mestereknek és privátban nekünk is.

Foglalj időpontot, vár a SaunatoGo Crew

Like és Share a Facebook oldalunkra vagy keress az Instagram -on. Kövess, hogy találkozhassunk!

 

One Reply to “Höyry Löyly és a steampunk”

Comments are closed.