Oktatás

Nem hagyunk tanácsok és ismeretek nélkül

 

Fontos, hogy olyan embert bízzatok meg fűtéssel, aki ezt felelősséggel végzi és nem áll alkohol, vagy egyéb tudatmódosítók hatása alatt. A felhasználói feltételek megismerését és elfogadását aláírással igazoljátok. Ez a bérlés elengedhetetlen feltétele.

A szauna telepítésekor a szauna fűtéséért felelős, általatok kijelölt személy oktatásban részesül, mely kiemelten fontos a szauna biztonságos üzemeltetéséhez.

A balesetek megelőzése végett mindig tartsd be a biztonsági előírásokat.

Az elsősegélycsomag és a tűzoltókészülék az öltöző részen a lakókocsi ajtaja mellett található. Ezeket MINDÍG AZ ERRE KIJELÖLT HELYEN TARTSD.

A szaunában elhelyeztünk egy vészcsengőt, melynek gongja vezetéknélküli és a szaunától max 25m távolságban helyezhető el. Ezt olyan helyre rakd ahol biztosan meghalljátok.

A tűzrakás

Az üzemeltetés fontos része a tűzrakás és a megfelelő hőfok szinten tartása.

Megfelelő hőmérsékletet csak akkor tudsz elérni, ha a kályhában égő tüzet folyamatosan ellenőrzöd, beállítod a szellőzést, szükség esetén tűzifát raksz a tűzre és ha túl sok parázs gyűlt össze, kiveszel belőle valamennyit. A megfelelő hőfok elérése és megtartása miatt fontos, hogy az égés mindig a lehető leghatékonyabb legyen.

A szauna kb 1,5-2 óra erős tüzelés után éri el a kívánt hőfokot, ezután a szellőzőnyílások segítségével beállítható a nem túl heves, de mégis hatékony égés. A kályha ebben az állapotában adja le a legtöbb meleget, ilyenkor a kémény és a kövek forrók, felületük 90-200°C függően a mérés helyétől.

A begyújtáshoz a lenti videó ad segítséget:

 

A tüzelést lassan kezdd, majd ahogy a tűz erőre kap, úgy dobj egyre nagyobb fahasábokat a kályhába. A kályha begyújtása után annak szellőzőnyílásait teljesen ki kell nyitni és kb 30 percen keresztül erős lánggal kell tüzelned. Amikor a tűz már stabilan ég, teljesen megrakhatod a kályhát, akár nagyobb fahasábokkal. Ezután a felső légszabályzó szelepet állítsd 1/3 állásba ezzel segítve a nagyobb hőtermelést.

Ha a tűz megfelelően ég, 15-20 percenként ellenőrizd és ha szükséges, pótold a leégett fát.

Jó minőségű tüzifa és tökéletes égés esetén a kályhában nem keletkezik füst. Nagyobb füst a tökéletlen égés miatt keletkezik, így ez mindig jelzi, ha teendőd van a kályha körül.

Ha a kályhában még nem termelődött elég parázs és hő, úgy előfordulhat, hogy tüzeléskor, vagy a légszelep elzárása után a kémény erősen füstölni kezd. Ha ez kb 3-5 percen belül eltűnik akkor nyugodt lehetsz a tüzed jól működik. Ha a füstölés nem marad abba, vagy a tűz nem ég, pár percre nyisd ki a felső és az alsó szellőzőszelepet. Ekkor a beáramló több oxigén hatására a tűz többnyire újragyullad.

Amikor a tűz ismét ég és a füstölés is abbamaradt, visszazárhatod a szellőzőket.

A két szellőzőnyílás segítségével mindig beállítható az optimális égés és hőfok. Amennyiben a nem megfelelő égés miatt a szauna visszahűl, a fentiek szerint járj el és indítsd újra a tüzet. 60°C-ról 75-80°C-ra való visszafűtés, megfelelő tüzelési technikával általában 25-35 perc.

Amennyiben a szauna hőfoka elérte kívánt szintet, onnantól egy-egy nagyobb hasábbal pótold a leégett tüzifát. A leghatékonyabb a kis lánggal égő és erősen izzó, forró parázs. Ilyen állapotában a kályha a nagyobb fahasábokat is szinte azonnal begyújtja begyújtja, mindezt nagyon kevés füst mellett.

A fűtés során a megfelelő hőfok elérése a leírt tüzelési módon lehetséges.

Tökéletlen vagy gyenge égés alacsony hőfokot és sok füstöt eredményez.

Előfordulhat, hogy a fűtési technikát még nem sikerült teljesen elsajátítanod és a szauna látszólag nem melegszik tovább 60°C-nál. Ilyenkor gondolhatod úgy, hogy a szaunában található réseken áramlik be a hideg és emiatt nem tudod elérni a kívánt hőfokot, de az alacsonyabb hőfoknak még -30°C-os kinti hőmérséklet esetén sem a beáramló hideg levegő az oka.

Okai lehetnek a nem elégséges, vagy nem a megfelelő technikával történő fűtés, akár a rossz minőségű, vékony, nedves tűzifa, esetleg tökéletlen, nem hatékony égés aminek jele, kellemetlen füst.

A teljesen nyitva tartott felső légszabályzó szelep is okozhat alacsonyabb hőmérsékletet. Ha úgy találod, hogy a tűzzel minden rendben akkor zárd el a szellőzőt kb 1/3-állásba ( vízszinteshez képest kb 25-30 fok). Ennek hatására a keletkező hő nem tud olyan gyorsan távozni a kályha kéményén keresztül, így hatékonyabb fűtést eredményez.

Figyelmesen olvass tovább, fontos rész következik.

ÉLETVÉDELMI FIGYELMEZTETÉS

A szauna réseinek, nyílásainak eltömítése ÉLETVESZÉLYES !

A szaunában a légzéshez és az égéshez is megfelelően nagy mennyiségű oxigénre van szükség. A kialakított nyílások és rések nem a pontatlan építés következményei.  Céljuk, hogy a szaunában ülők elegendő friss levegőhöz jussanak és hogy a füst, ezzel együtt a káros szénmonoxid (CO) a kéményen keresztül távozhasson ahelyett, hogy visszaáramlana a szauna-helyiségbe. A nyílások elzárásával akadályozod a beáramló levegőt, amivel szélsőséges esetben oxigénhiányos állapotot, vagy CO mérgezést is előidézhetsz.

Amennyiben a szaunában kellemetlen esetleg csípős füst, esetleg korom-szag jelenik meg, haladéktalanul engedj be friss levegőt, és hagyjátok el a szaunát amíg az ki nem szellőzik. Ezután ellenőrizd a tüzet és a kályha felső és alsó légszellőzőjét, valamint a levegő áramlását a kályha levegő nyílásánál. A megfelelő beállítással a folyamatos légcsere biztosítható. Jó légáramlás esetén jól hallható, ahogy a tűz feléled.

Túlfűtött szauna vagy ritkább levegő esetén feltétlenül szellőztess. Erre a szauna ablakainak vagy ajtajának nyitásával van lehetőség.

 

A hűtés 

A szaunából kilépve hűteni kell a szervezeted. Ez történhet a zuhany alatt, egy tóban vagy medencében és a szabadlevegőn is. Ez utóbbi a legkevésbé megterhelő a szervezet számára. Mindenképpen figyelj arra, hogy a kilépés után várj pár percet és hagyd, hogy a tested kissé lehűljön. Csak ezután kezdj az intenzív hűtésbe. A zuhany alatt először a szívtől távolabb levő végtagjaidat öblítsd le és csak ezután folyasd a hideg vizet a felsőtestedre.

Fontos, hogy ha a hűtést egy tóban tervezed, felhevült, átforrósodott testtel ne ugorj hirtelen a hideg vízbe. A mártózást előzze meg a zuhanyzáshoz hasonlóan egy „szoktató” hűtés.

Nem megfelelő és túl hirtelen hűtés hirtelen szívmegállás, vagy görcs kockázatát rejti magában. 

 Ha orvosi segítségre van szükségetek azonnal hívjátok a 

112-es segélyhívó számot

A zuhany utántöltése

A zuhanyhoz használt vizet a beépített elektromos szivattyú egy 30L-es kannából veszi. Ez a kanna a lakókocsi első tárolójában található. A feltöltés előtt vedd ki a csővéget, illetve a szivattyút a tartályból. Ezután a kanna kivehető és utántölthető. Az utántöltés történhet kerti csapról egy tömlő segítségével, vagy egy másik kannából is, . Ilyenkor a kannát nem kell kivenni a tárolóból.

A kályha lezárása, a szaunaprogram vége

Amikor befejezitek a szaunázást, nem szükséges a megmaradó, izzó parazsat kivenni a kályhából.

Tűzbiztonság szempontjából a legjobb, ha a szaunaprogram végére a tűz már leég és csak kevés, már szemmel láthatóan kihűlőfélben levő parázs marad.

Nyisd fel a kályhát és a védőkesztyűt felvéve a hamuzólapáttal told a maradék parazsat a kályha hátulja felé. Zárd le a kályhaajtót és a szellőző szelepeket is teljesen zárd el.

10-15 perc múlva ellenőrizd a kályhát. Ha a parázs valóban kialvóban van és a szaunahelyiség hőfoka 45-60°C környékére hűlt, a szaunahelyiség tolóajtaját és a zuhanyzót nyitva hagyva bezárhatod a mozgó szauna ajtaját.

A megmaradt hőmennyiség kiszárítja a szauna-helyiséget, ezzel elősegítve a fenntartható higiéniát.

a kályhában ÉGő TÜZET és NAGY MENNYISÉGű IZZÓ PARAZSAT NE HAGYd magára.

A FELFŰTÖTT SZAUNA ŐRIZETLENÜL HAGYÁSA TILOS.

 

NORMÁL KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT SOHA NE LOCSOLJ VIZET és SOHA NE IRÁNYÍTSD A POROLTÓT KÖZVETLENÜL AZ IZZÓ KÁLYHÁBA. AZ ILYENKOR KICSAPÓDÓ GŐZ VAGY KIPATTANÓ PARÁZS KOMOLY ÉGÉSI SÉRÜLÉSEKET ÉS EGYÉB KÁROKAT OKOZHAT

 

A felesleges izzó parázs eltávolítása

A legnagyobb óvatosságot és körültekintést  az izzó parázs eltávolítása kívánja.   LEHETŐLEG KERÜLD EL!

 

A kályhában levő parázs mennyisége befolyásolja a kályha hatékonyságát. Kevés parázs esetén a rárakott tűzifa nem gyullad meg, sokat füstöl.  A túl sok parázs sem jelent előnyt, ugyanis akadályozza a friss levegő beáramlását, ezáltal gátolva a tökéletes égét. Ennek jele szintén a füst.

A parázs ideális mennyisége a kályha űrméretének harmada és fele között van. Ekkor a kályha szinte automatikusan üzemel és ekkor igényli a legkevesebb tűzifát, ilyenkor adja le a legtöbb hőt és a lehető legkisebb füstöt is ilyenkor termeli. Rövidebb idő alatt (2-5 óra), megfelelő fűtés és jó minőségű tüzelőanyag használata mellett nem keletkezik túl sok parázs.

A parázs eltávolítására csak akkor van szükség, ha a szauna várhatóan 5-6 óránál hosszabb ideig lesz begyújtva. Feltétlenül olvasd el az alábbiakat és ha kérdésed van, vagy nem vagy biztos a dolgodban, kérj erre vonatkozólag kiemelt tájékoztatást.

Mielőtt nekikezdenél győződj meg róla, hogy a tűzoltókészülék és a szükséges eszközök könnyen elérhető közelségben vannak, rajtad kívül senki nincs a szaunában, a szaunahelyiség valamint a lakókocsi ajtaja teljesen nyitva van és akadálymentes. A kocsiban a parázs eltávolításához egy fémvödröt, hamulapátot, piszkavasat és védőkesztyűt is tartunk. A védőkesztyűt vedd fel és a szükséges eszközök nélkül semmiképpen ne kezdj bele a folyamatba. A szaunán kívül is szükséged lehet segítségre.

Nyisd fel a kályha ajtaját és a „piszkavas” segítségével vedd ki a parázsfogót. Ezt mindenképp a hamutálcára tedd. Forró és égési sérülések mellett kárt is okozhat a szaunában.

A fém hamutálcára állított fémvödröt told a kályha alá és a hamulapáttal kotorj parazsat a vödörbe. Óvatosan végezd ezt és nagyon figyelj rá, hogy

PARÁZS SEMMIKÉPP NE ESSEN A VÖDÖR MELLÉ!!

Legyél óvatos, a biztonság érdekében ne vegyél ki sok parazsat. Ez hamulapát kb. 1/3-át jelenti.

A fémvödröt maximum az 1/4-ig töltsd, majd (a védőkesztyűt felvéve) gyorsan vidd ki forró a parázzsal teli vödröt a szaunából.

Ezt olyan helyen rakd le ahol SEMMILYEN éghető anyag, vagy műanyag felület nincs a közelben. Tedd le a vödröt, majd vízzel óvatosan, lassan és fokozatosan oltsd ki a parazsat. 

Izzó, vagy félig kioltott parazsat semmiképpen ne öntsd ki a vödörből. Az ürítés csak tűzbiztos helyre történjen. Erre alkalmas például egy e-célból földbe ásott gödör.

Fokozottan ügyelj az égési sérülések elkerülésére és a tűzbiztonságra!!!

Reméljük a fent említett kockázatokat megismerve egy felhőtlen szórakozásban lesz részetek. Ha orvosi vagy egyéb hivatalos szerv segítségre van szükségetek, az a 

112-es segélyhívó számon érhető el.

 

BÁRMILYEN  PROBLÉMA ESETÉN AZONNAL HÍVJ MINKET A HELYSZÍNEN MEGHAGYOTT TELEFONSZÁMOKON.

 

A SZAUNÁT SAJÁT FELELŐSSÉGRE HASZNÁLJÁTOK MELYET A BÉRLŐ SAJÁT ALÁÍRÁSÁVAL IS ELISMER ÉS TUDOMÁSUL VESZ.

A BÉRLÉS TELJES IDEJE ALATT  SAJÁT MAGATOK, BARÁTAITOK, A KÖRNYZET ÉS A SZAUNA BITONSÁGÁÉRT, ÉPSÉGÉÉRT TI TARTOZTOK FELELŐSSÉGGEL.

NEM RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLATBÓL ADÓDÓ BALESET ESETÉN A SZAUNA TULAJDONOSAI NEM VONHATÓK FELELŐSSÉGRE.