Tanultunk. Szauna-fesztivál 2021.

Berény CREW

Volt időnk gondolkodni és magunkba szállni. Pár hete már lefutott az első berényi mobil-szauna fesztivál, amit rengeteg tanulsággal zártunk 2021. július 24-én.

Ilyen rendezvényt még nem láttunk itthon, nem tudtuk pontosan mire vállalkozunk, ezért az esemény valójában egy éles tesztnek indult. A cél az volt, hogy a Balatontourist Berény Naturista kempinggel együtt meglássuk a mobilszauna fesztiválban rejlő lehetőségeket, nehézségeket, megismerjük a közönséget és a résztvevőket.

Jelentjük sikerült. Sejtettük, hogy lesz sok váratlan helyzet, pozitív és negatív tapasztalatok egyaránt, de amit láttunk az minden képzeletünket felülmúlta. Örülünk, hogy eljöttetek, jól éreztétek magatokat és köszönjük a türelmet, a rengeteg segítséget, amit menet közben kaptunk.

A teszt-fesztivál

A fesztivál ötlete már érlelődött egy ideje. A Saunatogo-val harmadik éve visszajárunk Berénybe és tudtuk, hogy egyszer eljutunk idáig. Abban biztosak voltunk, hogy a még nem kiforrott koncepció miatt a részvétel ingyenes lesz és kipróbálunk mindent, amiről úgy gondoltuk fontos ahhoz, hogy 2022-ben valódi fesztivált szervezzünk.

A rendezvény jó nyilvánosságot kapott és az érdeklődők száma messze a várt felett alakult.

Nem tudtuk mi vár ránk ezért a nap minden perce tapasztalatokkal szolgált, kezdve a szaunák megérkezésétől, a nagy érdeklődés miatti folyamatos újratervezésen keresztül, az esti zárásig. Az biztosan látszott, hogy egy ilyen fesztiválra kevés az az egy nap, amit eredetileg terveztünk, így jövőre már hivatalosan is hétvégi fesztiválként várunk majd titeket újra.

Sikerek

Fantasztikus eseményen vagyunk túl és boldogok vagyunk, hogy kis hiányosságokkal ugyan, de végül egy sikeres napot zárhattunk, aminek 2022-ben biztosan lesz folytatása.

Rengeteg vendégünk volt és még több érdeklődő. A nap vidáman zajlott és még ott is szauna-rajongókkal találkoztunk, ahol nem is vártuk őket. Végül a tervezett 5 helyett sajnos csak 4 szauna jött össze, többen késve tudtak csak megérkezni, így nagy érdeklődés miatt az eredeti elképzelést felrúgva mind a négy szaunában szerveztünk felöntéseket. Kiderült, hogy elég nagy az igény egy nyári szaunás rendezvényre és az is kiderült hogy Berény Naturista Kemping tökéletes helyszín erre.

A közönség fantasztikus, a lelkesedés óriási, a helyszín gyönyörű. A foglalkozás egyértelműen elérte célját és meggyőzött mindenkit, hogy a mobilszaunás összetartásban rengeteg erő van, amit többször is szeretnénk megmutatni nektek.

Nekiindultunk a napnak. Kalandos volt.

Ahogy ez lenni szokott egy hasonló félig ismeretlen helyzetben, már a nap elején problémákba futottunk. Számítottunk erre és nem is estünk kétségbe, de nem volt könnyű menet.

Sajnos a legnagyobb szauna, Gery mobilszaunája, ahol egész nap vezetett felöntéseket szerettünk volna tartani, nagyjából 70-80 vendégnek, végül nem tudott megérkezni. Ezt ők is és mi is nagyon sajnáltuk, de nem volt mit tenni.

A másik váratlan helyzetet egy kellemetlen reggeli közúti baleset okozta, ezért a Finn Mobilszauna egy másik kabinját kellett hirtelen teherautóra pakolni és eljuttatni Berénybe, az utolsó pillanat után. A kilométerek leküzdése Rollin Woods-éknak sem volt könnyű, de végül befutott Zsófi és Andris is. Nem mondom, volt aggódás, hogy hogyan fogjuk menedzselni a helyzetet. Délben amikor kezdeni szerettünk volna, még mindig csak egy felfűtött szauna várta a vendégeket.

Berény szaunafesztivál view

Regisztráció

A kialakult helyzet nem könnyítette meg a regisztrációt sem, mivel nem tudtuk, hogy a tervezett kapacitáshoz képest hány programot és regisztrálót tudunk majd vendégül látni. Emiatt maga regisztráció sem ment könnyen. Yrys-ék mindent megtettek, hogy a lehető legtöbb érdeklődőt felírhassuk valahova, de ez nem volt könnyű. Végül, hogy mindenki beférjen, ott is szeánszokat indítottunk, ahol nem terveztük és több, épp a kempingben nyaraló szaunamester is besegített, hogy a torlódás kezelhető lehessen.

Tisztaság

Nem volt egyszerű igazságot tenni akkor, amikor a szaunákat szellőztetni vagy takarítani kellett, de ez egy olyan pont, ahol egyikünk sem volt hajlandó engedni. A felöntések közötti takarítás és fertőtlenítés során a szauna üres, bent ülni nem lehet. Ezt néha nehéz volt átadni vendégeinknek. A sok résztvevő miatt a takarítások számát dupláznunk kellett és az erre való időt sajnos vendégek idejéből kellett végül lecsípnünk. Ez szintén egy olyan körülmény volt, amit a jövőben sem kezelhetünk nagyvonalúan.

A másnap

A fesztivál egynaposként került megrendezésre, de a nagy érdeklődés miatt és figyelve azokra akik valamiért lemaradtak az előző napi programokról, másnap reggel is befűtöttük a helyszínen maradt két szaunát. Itt már volt időnk kicsit beszélgetni vendégeinkkel és a rendezvény első tanulságait velük együtt vontuk le. Köszönjük az építő kritikákat és a lelkesedést amivel találkoztunk.

Végül a tervezett 60-100 fő helyett a nap folyamán több mint 300 vendég fordult meg szaunáinkban, ami messze több mint amire számítottunk. Köszönjük minden résztvevőnek a napot és hálásak vagyunk mindenkinek, aki türelemmel fordult felénk.

A más-, sőt a harmadnap aktív részese volt dr.Szauna Tomi és kis bringás csapata, velük együtt a SzaunaKör szaunamesterei is, de erről egy másik posztban írunk majd. Titokban ők is sokat segítettek és tapasztalataikkal most is segítenek abban, hogy a kis fesztiválunk jól alakuljon a jövőben is.

Tanulságok

Levontuk a követeztetéseket. A jövő évi fesztivál szervezését már elkezdtük és folyamatos az ötletelés annak érdekében, hogy mindenki jól érezze magát majd ezen a 2 napon.

Az alapvető dolgokban biztosak vagyunk.

  • A szaunáknak egy nappal korábban a helyszínen kell lenniük és a tulajdonosokkal egy rövid egyeztetésen közösen kell felkészülnünk a következő napra és a várható helyzetekre.
  • A rendezvény hossza legalább 2 nap kell, hogy legyen.
  • A regisztrációt online módon is és a strand belépő megvásárlásával együtt is kell biztosítanunk, karszalagos rendszerben, ügyelve arra, hogy minden érdeklődő sorra kerülhessen.
  • A vezetett felöntések számát korlátoznunk kell, hogy minden szaunamester teljes figyelme a vendégek felé fordulhasson.
  • Fontos, hogy a felöntések közötti időt kitöltsük foglalkozásokkal, játékokkal
  • Vezetett felöntéseken való részvétel feltételeit pontosan kell kommunikálnunk
  • A mesterszaunákban tartott különleges szeánszokon való részvételt megnyerni lehet, illetve jutalomként sorsoljuk a férőhelyek korlátozott száma miatt.

Résztvevők

A fesztiválra igyekeztünk mindenkit meghívni akiről tudtuk, hogy mobil szaunát épített vagy üzemeltet. Nem sokan vagyunk a szakmában, de évről évre előkerül egy-egy újabb gördülő szauna a „bokorból”.

Egy felszabadító szeánsz volt

SAUNATOGO.

Egy nappal előbb érkeztünk, így a hőfok időre összeállt, de arra nem számítottunk, hogy a foglalható helyek fél óra alatt elkelnek. Emiatt a „szabad a szauna” elvünket kicsit feladva besűrítettük a lehetőségeket a jobban irányítható, vezetett szeánszokat illetően. A szau’nk hozta az igazi és megszokott szauna-piknik hangulatot. A felújítás után ez volt a szauna első igazi felfűtése és mesterien állta próbát. A kis „szerecsenünk” boldogan ontotta magából a forróságot. Mi ötletgazdaként főleg a szervezéssel a folyamatos problémamegoldással a szauna takarításával voltunk elfoglalva, így vendégeinkkel sajnos keveset beszélgethettünk, de élmény volt látni mennyi elégedett vendég lép ki a gőzölgő lakókocsiból.

Mobil-Szauna-Mester.

István jött, látott, győzött. Mire megérkezett a szaunával addigra a nála foglalható helyek már rég elkeltek. A meghirdetett szeánszokat a tőle megszokott profizmussal hozta, vendégei beszámolói és a szauna „hangja” mindent elmondott. Vele sokat beszélgettünk az eseményről utólag és próbáltuk kiértékelni ami történt. Tapasztalatai rengeteget fognak segíteni a jövőben. Jövőre is biztosan találkozunk.

Találkozások. Mobil-Szauna-Mester és SAUNATOGO

Rolling woods mobilszauna

Mikor Zsófi és Andris megérkezett már javában tolongtak a vendégek az első lehetőségre várva. Felfűtötték a szaunát, majd rövid időn belül kiderült, hogy ugyanúgy ahogy nálunk, náluk sem tartható a vezetett felöntés mentes elképzelés. Ahhoz, hogy a szaunázni vágyók tömegét kezelni tudjuk, náluk is felöntéseket kellett indítanunk. Ezzel Rolling Woods szaunájában is lefutott az első vezetett felöntés… majd még vagy 8 másik. Zsófiék sem mesterszaunának építették a kabint, de kiderült, hogy működhet így is. Köszönjük, hogy vigyáztatok a tisztaságra.

Rollingwoods

Finn mobilszauna

Ahogy feljebb említettük, Laci egy kisebb koccanás miatt szinte egész nap kényszerpályán mozgott, de nem remegett meg a keze. A váratlan helyzetet egy merész húzással orvosolta és nem kis erőfeszítés, szervezés árán elhozta nagyobbik szaunáját, ami aznap reggel vált igazán mobillá. A baleset utáni „namostmilegyen” hangulatban feltette a szaunát egy teherautóra és leautózott hozzánk. Biztosan mondhatom, hogy egy ilyen helyzetben többen is „elvéreztünk” volna. Ezután egész nap rendületlenül várta a szaunázni vágyókat és személyében egy újabb barátot is szeretünk, akire mindig számíthatunk.

Külső fűtés a Finn Mobilszauna kabinjában

SzaunaSzombat Team

Eredetileg Yrys-ék összesen 4 felöntést tartottak volna nálunk a Saunatogonál, de a reggeli kalamajkát és várakozók tömegét látva előjött belőlük a „harci szellem”. A nyakukba vették a teljes regisztrációt mind a 4 szaunában és ahova csak lehetett, beszuszakoltak egy-egy felöntést. A kempinben nyaraló SzaunaSzombat Team tagok egy emberként álltak a váratlan helyzet elé és végül 5-en levezettek összesen 26 felöntést, több szaunában. Nélkülük nem ment volna, ez biztos.

Sauna Boulevard

A Saunaboulevard Spa and Boutique kicsi standja is kint volt és örömmel láttuk, hogy sokan érdeklődtetek az illatok, szaunafelszerelések iránt és volt lehetőségünk a bolt küldetéséről és webshopjáról is beszélni . A shop hozta a hétvége termékét is, amit röviden be is mutattunk egy Facebook posztban. Mátyás a „szürke eminenciás” ezúttal személyesen képviselte a céget és biztosított arról, hogy a következő fesztiválon ismét ott lesz.

A hétvége slágere. Mérőpohár, italtartó, viselhető tárgy-nyeremény

Balatontourist Berény Naturista Kemping

Villővel a berényi naturista kemping vezetőjével már lassan másfél éve ötleteltünk azon, hogy jó lenne kipróbálni mit tud egy ilyen esemény. A kemping maximálisan nyitott volt az elképzelésre, sőt a megvalósításban aktívan részt vállaltak. Erre a napra megkaptunk minden támogatást és segítséget, kezdve a helyszíntől, a szervezésen és a tűzifán keresztül, a frissítőként felszolgált gyümölcsökig. A strandolók türelmék külön köszönjük, mivel a szaunák telepítése és a végleges helyszínre juttatása is okozott némi gondolkodni valót.

A jövő

Egyöntetűen az a véleményünk, hogy a berényi Mobil-Szauna fesztiválnak van jövője, így 2022-ben mindenképpen megrendezzük újra, felvértezve az idei pozitív tapasztalatokkal és a levont tanulságokkal.

A Balatonturist Berény Naturista Kempinggel közösen már most elkezdtük a szervezést, hogy jövőre a szaunafesztvál olyan legyen, amiről mindannyian álmodunk. Köszönjük Villőnek a rengeteg támogatást és lehetőséget amit kaptunk.

Gyere te is, ötletelj velünk

Ha van egy mobilszaunád és szeretnél részt venni a 2022-es fesztiválon, természetesen téged is várunk. A hely tökéletes, a hangulat fergeteg, az esemény kihagyhatatlan. Gyere és mutasd meg magad!

Jelentkezés a 2022-es mobil-szauna fesztiválra itt.

A jövő évi fesztiválra több meglepetéssel készülünk és várjuk ötleteiteket. Az űrlap kitöltésével sokat segítesz, kérjük válaszolj kérdéseinkre.

Köszönjük

Köszönjük a Balatontourist Berény Naturista Kempingnek és személy szerint is Villőnek a lehetőséget, a helyszínt, a szervezést és a támogatás. Külön köszönet a kemping és a strand vendégeinek a részvételért. Egyértelműen nem tudunk elég hálásak lenni a SzaunaSzombat Teamnek a segítségért, és köszönjük minden mobilszaunás barátunknak, aki kiállt az esemény mellett. Köszi Mobil-Szauna-Mester, köszi Rolling Woods Mobilszauna, köszi Finn Mobil Szauna, köszi Gery Mobilszauna Team.

Jövőre ugyanitt találkozunk!

Ha szeretnétek elsőként értesülni aktuális híreinkről, lehetőségeinkről, ha nem szeretnél lemaradni nyilvános mobilszauna eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre. Itt hirdetjük meg először programjainkat és itt találkozhatsz először webshopunk egyedi ajánlataival is.

Iratkozz fel hírlevelünkre és tudni fogod merre járunk.

* indicates required
Hívjatok, írjatok, érdeklődjetek. Szaunánk hozni fogja hangulatot, ami csak a tiéd. Találkozunk rövidesen és köszi hogy velünk vagytok.

A SAUNATOGO crew-ból, Mátyás és Gergely

Foglalj időpontot, vár a SaunatoGo Crew

Like és Share a Facebook oldalunkra vagy keress az Instagram -on. Kövess, hogy találkozhassunk!

 

One Reply to “Tanultunk. Szauna-fesztivál 2021.”

Comments are closed.